Lipták Ildikó : Csak neked akartunk jót In Stock Now

  • 130 oldal
  • Kötés: puhatáblás
  • ISBN: 9786155649554 
  • Lilla kap egy tavaszikabátot a nevelőapjától, ami nem várt események sorát indítja el.
    A történések nemcsak neki tartanak tükröt, hanem egyszeriben azokat is más megvilágításba helyezik, akikkel a mindennapjait tölti.
    De ha egyszer nem a ruha teszi az embert, hogyan lehetséges, hogy egy kabát egészen megváltoztatja az ember életét?

    A könyvben az osztálytermi konfliktus(ok) bemutatása áll a középpontban és a főszereplő lány, Lilla szemszögéből követjük nyomon a történteket. De egyrészt Lillának nincs olyan hátországa, mint Alice-nek, másrészt a hetedikeseknek már sokkal kifinomultabb technikáik vannak arra, hogy megkeserítsék egymás életét.

    Lilla története torokszorító és felemelő. Átlagos lány lehetne mindennapi vágyakkal, de lehetőségei, életkörülményei jócskán különböznek a környezetében élő fiataloktól. Ő ennek ellenére kiáll magáért, sőt, bölcsebbé és érettebbé válik az átéltek során, a többiekre és saját magára is képes empátiával tekinteni.

    Erőssége a könyvnek, hogy Tündi és Kinga, akik megnehezítik Lilla mindennapjait, nem egysíkú, egydimenziós gonoszok. Ők is a saját körülményeik foglyai, ők is szenvednek valamitől - és ezt Lilla képes meglátni, ezáltal kiszabadulni a hatásuk alól.

    Kötelezően ajánlott olyan kamaszoknak, akiknek a szülei vagy tanárai olvasás után szívesen beleállnak nehéz témákról való beszélgetésekbe is. Halál, válás, fogamzásgátlás, egyedülálló szülő, a gyermekotthonok világa, társadalmi és anyagi különbségek - ezek a motívumok mind felbukkannak vagy végig jelen vannak a könyvben. Ez a regény tulajdonképpen bepillantást enged a tinédzserek fejébe: mit élnek meg a mindennapjaikban, milyen problémákkal szembesülnek, hogyan látják a felnőttek világát?